Contacte
Consell Comarcal Baix Empordà

c/ Tarongers, 12 (Can Salamó)
Tel. 972 642 310
Fax 972 641 003
Horari: dll-dv de 9h a 14:00h
consell@baixemporda.cat


Maig 2010 - L'ÀREA D’ATENCIÓ A LA FAMÍLIA (AAF) DEL CONSELL COMARCAL DEL BAIX EMPORDÀ APOSTA PER ALS MENORS

L’Àrea d’atenció a la família, dóna suport a les famílies usuàries de Serveis Socials que ho necessiten. Existeix oficialment des del 1999, tot i que els inicis van ser el 1995. Es treballa en estreta col·laboració amb els serveis socials de cada municipi adaptant-se, en tot moment, a les necessitats dels serveis.

En els darrers anys una de les problemàtiques d’atenció més important a estat la violència de gènere, violència contra les dones o violència domèstica i els conflictes en les dinàmiques familiars.

S’han atès menors, fruit del treball que s’estava elaborant dins un enfocament sistèmic d’atenció a tota la família, però darrerament l’equip s’ha proposat atendre els menors als qui, d’altra banda, ningú estava prestant atenció. Són fills de la violència de gènere; menors que viuen en un context de violència;  menors situats enmig de separacions molt conflictives, o  que reben algun tipus de maltractament.

S’ha pogut constatar que quan s’atén a una dona maltractada i el seu fill, la millora de tots dos es més ràpida i integra.

Els menors fills de la violència de gènere o altres tipus de violència, solen patir unes seqüeles molt semblants. Es troben en una situació en la que la figura que més els pot protegir, quasi sempre la figura de la mare, no es troba disponible perquè està sent maltractada i el seu estat psicològic no li ho permet.

El fet de treballar des la vessant sistèmica, permet entrelligar les necessitats tant del menor com de la figura protectora. No es pot oblidar que si un dels dos millora, l‘altre també.  

L’experiència d’aquests darrers anys ha destacat la importància d’atendre aquests menors amb personal especialitzat en temes de maltractes, igual com s’atén a la figura cuidadora/protectora. Aquesta tasca es realitza tant des de la intervenció individualitzada cap a famílies i/o els seus membres, com organitzant grups psicoterapèutics de menors i dones.

L’any 2009 es van atendre 525 famílies, de les quals 199 eren famílies monoparentals. Es va donar atenció a 190 menors.

Actualment un dels objectius principals del servei és el treball amb menors que han patit algun tipus de violència més o menys directe. No es pot oblidar que tota aquesta tasca no deixa de ser preventiva i aposta pel futur de la societat, intentant donar possibilitats a aquells que la representaran, els menors.


Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat