Consell Comarcal del Baix Empordà Accés ràpid a les àrees del Consell Comarcal
Inici

Marca de Garantia Productes de l'Empordà

Què és la marca de garantia "Productes de l’Empordà"?

La marca de garantia “Productes de l’Empordà” és una marca de garantia que és gestionada pels Consells Comarcals del Baix i de l'Alt Empordà i que té la funció d’individualitzar, personalitzar i reconèixer els productes típics de l’Empordà.

Només poden utilitzar la marca i el seu logotip aquells productes produïts o elaborats, transformats i envasats en l’àmbit territorial de les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, i segons les seves tradicions.

Les condicions que hauran de complir els productes que gaudeixin de la marca de garantia “Productes de l’Empordà” són les següents:

a) Presentar una garantia de qualitat, segons un reglament d’ús específic per a cada producte adherit a la marca.
b) Ser produïts o elaborats de la forma típica de l’Empordà.
c) Tenir un volum de producció suficient de manera que es puguin trobar correntment en el mercat català i que com a mínim puguin respondre a una demanda permanent als municipis de l’Empordà.

Els productes que recull la marca de garantia són l'arròs de Pals, la botifarra dolça, els brunyols de l'Empordà, la ceba de Figueres, la poma de relleno de Vilabertran, el recuit i la gamba de Palamós.

Fullet informatiu

 

Què és una marca de garantia?

Una marca de garantia és una tipologia de marca que certifica les característiques comunes dels productes i serveis elaborats o distribuïts per persones degudament autoritzades i controlades pel titular de la marca. Està regulada per les lleis de l'estat espanyol. Aquesta certificació l'emet el titular de la marca de garantia. La seva peculiaritat rau en el fet que és utilitzada per una pluralitat d'empreses sota el control i l'autorització del titular.

Reglament d'ús

Totes les marques de garantia han de tenir un reglament d'ús on s'indiquin les persones que estan autoritzades a utilitzar la marca, les característiques comunes dels productes o serveis que se certifiquen i la manera com es verifiquen, els controls i la vigilància de l'ús de la marca que s'efectuen, les responsabilitats en les quals es pugui incórrer per l'ús inadequat de la marca i el cànon que, si s'escau, s'exigeix als qui utilitzin la marca. Aquest reglament ha ser públic i consultable per tothom.

Normativa d'aplicació

Les marques de garantia es regeixen per les següents lleis i decrets:

Registre

El Registre de marques té caràcter únic a tot el territori de l'Estat Espanyol, l'Oficina Espanyola de Patents i Marques n'és l'organisme competent. Es poden presentar les sol·licituds de forma telemàtica a la seu electrònica. A Catalunya també es poden registrar les sol·licituds a l'Oficina de Gestió Empresarial de Barcelona de la Generalitat de Catalunya, però aquesta només actua com a registre oficial ja que la Generalitat no té competència en la matèria.

Marques de garantia alimentàries

A Catalunya la marca de garantia s'ha utilitzat molt per certificar productes agroalimentaris locals. Actulment existeixen les següents marques de garantia:

  • Coca de Llavaneres
  • Gamba de Palamós
  • Marca Q: marca de qualitat alimentària de la Generalitat de Catalunya
  • Pèsol de Llavaneres
  • Productes de l'Empordà
  • Productes del Ripollès
  • Productes del Solsonès
  • Productes dera Val d’Aran
  • Tòfona de la Baronia de Rialb

Enllaços externs


Cuina de l'Empordà CCBE - Pl. Joan Carreras i Dagas, 4-6 - 17100 La Bisbal d’Empordà - Tel. 972 64 23 10 - cuinadelemporda@baixemporda.cat - Nota legal
Gestor web Comunicatek
Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies