Contacte
Consell Comarcal Baix Empordà

c/ Tarongers, 12 (Can Salamó)
Tel. 972 642 310
Fax 972 641 003
Horari: dll-dv de 9h a 14:00h
consell@baixemporda.cat


SETEMBRE 2019 - EL CONSELL COMARCAL VOL PORTAR LA FIBRA ÒPTICA A TOTS ELS MUNICIPIS DEL BAIX EMPORDÀ

Es vol plantejar als alcaldes la realització d’un projecte que permeti una connexió a internet amb un ample de banda mínim garantit a tot el territori, oferint a ciutadans i empreses una millor connectivitat a la xarxa.

Segons el diagnòstic territorial del Baix Empordà realitzat a finals de 2018, la comarca presenta un clar desavantatge pel que fa a cobertura de fibra òptica respecte a la situació del conjunt de comarques de la demarcació, amb un 29,3% de la població coberta, mentre que la cobertura provincial és del 54%.

Joan Loureiro, president del Consell Comarcal del Baix Empordà afirma: “Una cobertura deficitària propicia la desertització dels petits municipis, tot dificultant el desenvolupament econòmic local, sobretot en activitats de valor afegit, relacionades amb el coneixement i la tecnologia. Per això, des del Consell Comarcal busquem solucions per afavorir la implantació de la fibra òptica davant les reticències de les principals empreses operadores d’invertir al Baix Empordà per les dificultats que tindrien d’obtenir el retorn de la inversió.”

Per aquest motiu, Loureiro s’ha reunit amb representants del Consell Comarcal de la Garrotxa per conèixer de primera mà el projecte Xafogar, que consisteix en la creació d’una xarxa de fibra òptica mancomunada a la Garrotxa, liderada pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA). Aquesta estratègia de xarxa mancomunada i lliure va estar triada, entre d’altres aspectes, per complir amb l’Horitzó 2020 establert per la Unió Europeu.

Xafogar (Xarxa de Fibra Òptica de la Garrotxa) neix de la voluntat dels alcaldes de la Garrotxa, amb l’impuls del Consell Comarcal de la Garrotxa i el SIGMA i l’experiència de la Fundació per la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral Guifi.net. Xafogar es configura com una xarxa neutral que permet l’accés a diversos operadors per oferir els serveis de connexió a internet. Aquest accés neutral permet que els ciutadans puguin triar entre diferents alternatives i optar pel servei que millor s’adapti a les seves necessitats. Més enllà de l’àmbit públic i fundacional, també participen en la creació de Xafogar diversos operadors, com Goufone, Girona Fibra i Xartic i un conjunt d’empreses de la Garrotxa que col·laboren i inverteixen en aquesta xarxa proporcionant finançament.

Segons Santi Reixach, president del Consell Comarcal de la Garrotxa: “El desplegament que s’està portant a terme als pobles de la Garrotxa permet disposar d’una xarxa oberta que garanteix l’accés a la tecnologia de tots els ciutadans. A través de la Fundació Guifi.net, a la Garrotxa s’està desplegant la fibra òptica no només en zones urbanes i industrials, sinó també en entorns rurals –connectant, per exemple, granges i masies aïllades – de manera que s’aconsegueix fer arribar aquesta tecnologia a indrets on fins al moment era molt complicat fer arribar la banda ampla.”

Loureiro proposarà, als alcaldes del Baix Empordà, de treballar plegats per afavorir el desplegament de la xarxa troncal de fibra òptica a tots els municipis de la comarca.

Noticia ampliada per TV COSTA BRAVA, fes clic aquí

Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies