Contacte
Consell Comarcal Baix Empordà

c/ Tarongers, 12 (Can Salamó)
Tel. 972 642 310
Fax 972 641 003
Horari: dll-dv de 9h a 14:00h
consell@baixemporda.cat


SETEMBRE 2015 - PRODUCTORS I RESTAURACIÓ, UNA RELACIÓ DIRECTA

En aquesta ocasió entrevistem la Lola Puig, que regentava el Restaurant el Fort d’Ullastret en el moment de la entrevista, i en Raimon Costa, de l’Horta de la Viola de Palafrugell.

En el marc de l’AODL Agroalimentària i restauració de l’Àrea de Promoció Econòmica i Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà, estem realitzant entrevistes entre restaurants i productors de l’Empordà que treballen conjuntament sense intermediaris. L’objectiu de les entrevistes és fomentar i difondre aquesta tipologia de relacions econòmiques a la nostra comarca.

Lola, com definiries l’Horta de la Viola?
Són uns jardiners del paisatge del cor i de l’ànima.

Raimon, com definiries la Lola?
És un referent, una mestra cuinera, motivadora i compromesa amb l’alimentació saludable i la gent. És un plaer compartir projectes amb el restaurant que ella dirigeix. Com a productors trobem a faltar més implicació i més directa de les empreses, més enllà de la compravenda. Busquem intercanvis de valors.

Quins són els pros i contres de la venda directa?
Lola: L’avantatge principal és poder veure què hi ha darrere del producte i entendre’l. Coneixent com es fa i quines dificultats té puc ajustar la meva cuina. El principal desavantatge és que no sempre tens tots els productes que vols. Per exemple, poden faltar cebes o pastanagues. Però s’han de tenir recursos.
Raimon: Facilita el vincle i permet crear comunitat. Per exemple, facilita reutilitzar excedents. Si en tenim de carbassa potser la Lola en pot fer confitura o bé incloure més plats amb aquest producte.

Normalment, com solucioneu les desavinences?
Raimon: Quan coneixes l’altre ajuda a solucionar-les.
Lola: Mantenir un contacte directe facilita molt comprendre els errors de l’altre.

Quins beneficis us reporta aquesta relació directa?
Lola Puig: A curt termini, tenir productes amb bons gustos i molt més frescos com a restaurant. Però sobretot tenir plats amb nom i cognom que a vegades permet que en sorgeixin fins i tot visites guiades.
Raimon: Com a productor els beneficis són en tots àmbits, des de l’econòmic fins al social i cultural.

L’Horta de la Viola va néixer l’abril del 2002 a la plana de Llofriu (Palafrugell) seguint els criteris de l’agroecologia i la permacultura. Forma part de la Xarxa Agroecològica de Catalunya (La Xarxeta). Produeix verdures i les reparteix en restaurants, cistelles a domicili i a l’estiu del 2015 ha iniciat la venda directa a la mateixa finca. Aquesta finca, amb una extensió de 14.000 m2, està formada per una zona de cultiu d’horta (1 ha), un galliner construït amb terra per a gallines ponedores (600 m2), un hivernacle per elaborar el seu propi planter i un molí de vent i un dipòsit per a l’extracció d’aigua per regar.

La Lola Puig és una cuinera vinculada a Món Empordà, als restaurants Km0 de la comarca i als menjadors escolars ecològics que regentava el Restaurant el Fort. Actualment ha iniciat un nou projecte d’acompanyament a les empreses de restauració cap al km 0 d’Slow Food (ecogastronomia) i d’acompanyament personalitzat i individualitzat a les persones o famílies que ho necessiten cap a la bona alimentació, nutrició i formació d’ecocuina a cuiners i/o aficionats a la cuina.


Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies