Contacte
Consell Comarcal Baix Empordà

c/ Tarongers, 12 (Can Salamó)
Tel. 972 642 310
Fax 972 641 003
Horari: dll-dv de 9h a 14:00h
consell@baixemporda.cat


OCTUBRE 2014 - LA TREBALLADORA FAMILIAR ESPECIALITZADA EN INFÀNCIA (TFI)

Des de l’Àrea d’Atenció a la Família del Consell Comarcal del Baix Empordà, sempre s’ha potenciat i reforçat la proximitat de la intervenció amb la població que es treballa. Per aquest motiu l’any 2001 es va crear la figura de la Treballadora Familiar especialitzada en Infància (TFI). Aquesta figura ofereix suport dins dels domicilis, com una manera de complementar la tasca terapèutica que fan la resta de professionals de l’àrea i dels serveis socials en general. L’any 2013 la TFI va atendre un total de 43 famílies, amb un total de 77 menors.

La figura de la TFI està integrada a l’Àrea d’Atenció a la Família  formant part d’un equip interdisciplinari. La seva tasca es caracteritza per la intervenció directa en el domicili de la família,  prioritzant aquelles famílies en les que hi ha petita infància (0-3 anys) des de la que la connotació preventiva té més efecte.

Per realitzar aquesta intervenció es valora la situació familiar i les seves dinàmiques, per poder ajustar la intervenció a les necessitats de la família. Aquesta valoració es realitza des dels serveis socials, conjuntament amb els professionals de l’Àrea d’Atenció a la Família.

La proximitat amb la família i els seus membres, de vegades diària,  permet obtenir un coneixement molt més directe de la dinàmica familiar, fent possible realitzar les modificacions pertinents, adaptades a la realitat de cada família.

Un dels principals objectius de la intervenció a domicili és el d’afavorir, potenciar i consolidar les competències dels progenitors dins del context familiar, mitjançant pautes educatives, tècniques de resolució de conflictes, i treball de les relacions familiars. La professional mai substitueix els rols establerts dels pares, ja que aquest posicionament no seria beneficiós per la família,  creant dependències externes d’un recurs o intervenció què és temporal.

Durant els 13 anys d’intervenció s’ha pogut constatar com aquest tipus de treball resulta molt beneficiós per les famílies, les quals poden realitzar canvis per millorar les seves dinàmiques relacionals des del respecte, millorant el seu desenvolupament i garantint un millor futur per tots els membres de la família, especialment dels infants.

Pensem que és important potenciar aquest tipus d’intervenció, donat els beneficis que aporta als infants, i que els permetrà ser persones més sanes en un futur.

Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies