Contacte
Consell Comarcal Baix Empordà

c/ Tarongers, 12 (Can Salamó)
Tel. 972 642 310
Fax 972 641 003
Horari: dll-dv de 9h a 14:00h
consell@baixemporda.cat


OCTUBRE 2014 - EL PA ARTESANAL DINS LA CUINA DE L’EMPORDÀ

El Consell Comarcal del Baix Empordà ha organitzat el dimarts 28 d’octubre a les 16:30 la taula rodona El pa artesanal dins la cuina de l’Empordà. Per tal d’analitzar l’estat de la cooperació entre el sector gastronòmic de l’Empordà i els integrants del projecte És Farina de Girona format per l’IRTA Mas Badia, productors de blat i el Gremi de flequers de Girona.

L’objectiu és potenciar espais de trobada entre aquests sectors tan importants pel territori. I en últim terme, facilitar que els productes artesanals elaborats amb És Farina de Girona arribin a més consumidors, tan catalans com visitants.

S’han reunit el Sr. Martí Costals com a productors de blat de És Farina de Girona, el Sr. Josep Mª Font flequers artesanal, el cuiner Sr. Joan Carles Sanchez i el tècnic de l’IRTA Mas Badia Sr. Joan Serra moderats per la Sra. Dolors Padilla Vicepresidenta del Consell Comarcal del Baix Empordà.

Segons la moderadora Sra. Dolors Padilla s’ha aconseguit un gran èxit amb la col•laboració entre els diferents sectors del projecte És Farina de Girona. La incorporació dels restauradors acabaria tancant el cercle gràcies a la seva potent capacitat educativa envers els consumidors.
El Sr. Martí Costals, productor de blat, comenta que actualment els productors treballen per produir els productes que demanda la societat tot oferint un producte de confiança i de qualitat.


El flequer artesanal Sr. Josep Mª Font exposa que el projecte És Farina  de Girona sorgeix de la necessitat dels flequers de trobar una farina amb garanties de qualitat i de proximitat. Quan la farina de qualitat arriba a l’obrador s’ha de treballar amb paciència, repòs i llevat de qualitat. És canviar de mentalitat i retorna uns 50 anys enrere. El cuiner Joan Carles Sanchez creu fermament que el pa ha de recuperar la seva rellevància com a part imprescindible del triumvirat de la nostra cuina. Ara és el moment d’unir el pa al vi i l’oli.El tècnic de l’IRTA Mas Badia Sr. Joan Serra exposa que s’ha treballat tècnicament per produir un blat pensat per als flequers amb atributs millors i amb les garanties de qualitat que ofereix la producció integrada. I així assegurar la seva traçabilitat.

Al llarg de la sessió s’ha evidenciat que els pans elaborats amb És Farina de Girona reuneix les condicions per introduir-se dins els nostres restaurants com s’ha fet amb l’oli i el vi. Els diferents sectors empresarials s’han emplaçat a reunir-se novament per avançar en la cooperació.

S’ha presentat l’experiència de la És Farina Girona fruit de  la cooperació entre productors de blat, flequers i el suport tècnic de l’IRTA Mas Badia. Són farines de qualitat i certificades amb Producció Integrada, més respectuosa amb el medi ambient. Són les úniques farines d’aquestes característiques certificades a Catalunya i els fleques gironins les estan fer servir per donar un valor afegit als pans que elaboren amb elles.

Acte realitzat amb la col•laboració amb l’organització agrària JARC, el Gremi de Flequers Artesans de les comarques de gironines, el col•lectiu de Cuina de l’Empordanet i l’Estació Experimental de Mas Badia de l’IRTA.


 


Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat