Servei de gestió de la llei de la dependència

Les persones dependents són aquelles que tenen la necessitat d'ajuda per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària, ja sigui per qüestió d'edat, malaltia i/o discapacitat, i relacionada amb la falta o la pèrdua d'autonomia física, mental, intel·lectual o sensorial.

L'objectiu de la Llei de la dependència és reconèixer un nou dret universal i subjectiu de la ciutadania a Espanya, el dret a la promoció de l'autonomia personal i a l'atenció a les persones en situació de dependència, mitjançant la creació d'un Sistema per a l'autonomia i l'atenció a la dependència (SAAD).

Els passos per accedir a la llei de la dependència son els que segueixen:

  1. Sol·licitar el reconeixement de la condició de persona dependent.
  2. Rebre informació de la valoració del grau de dependència.
  3. Disposar d'un Programa Individual d'Atenció (PIA)

Com sol·licitar el reconeixement de dependència?
 
Les persones interessades a rebre algun servei o prestació de la Llei de la Dependència han de sol·licitar el reconeixement oficial de la situació de dependència. Per aquest motiu han de presentar una sol·licitud de reconeixement als serveis socials. 
També es pot sol·licitar una revisió del grau de dependència.
 
Documentació

Sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència

Sol·licitud de revisió del grau de dependència

Com es reconeix el grau de dependència?

Totes les sol·licituds de reconeixement de la situació de dependència s'envien al Servei de Valoració de la Dependència (SEVAD). Un professional del SEVAD es posa en contacte amb la persona sol·licitant per tal de concertar una entrevista. Una vegada feta l’entrevista el professional del SEVAD emet un informe que serà valorat per la Generalitat, que és qui dictamina el grau de dependència. En funció del grau de dependència, es fixarà una Programa Individual d’Atenció (PIA) que fixarà els serveis o recursos als quals es pot accedir.

Documentació

Questionari orientatiu per valorar el grau de dependència

Què és el Programa Individual d'Atenció?

El Programa Individual d’Atenció (PIA) l’emet els serveis socials i és el programa que determina quin tipus de servei i/o prestació es pot rebre. Per tal de redactar-lo els serveis socials es posen en contacte amb la persona. Es concerta visita per tal de conèixer les preferències de l’interessat pel que fa a les prestacions i els serveis que preveu la Llei de la dependència, en funció del grau i nivell de dependència reconeguts.

Per a més informació sobre la llei de la dependència podeu clicar aqui


Com es vincula el cuidador/a professional amb una persona en situació de dependència?

El cuidador/a no professional de una persona en situació de dependència que cobra una prestació econòmica, pot subscriure un conveni especial, quina quota assumeix l'Administració General de l'Estat. Aquesta quota, a més, pot ajudar-la a accedir a una pensió de jubilació, incapacitat permanent o mort i supervivència.

La sol·licitud està disponible a les oficines de la Tresoreria de la Seguretat Social i a la web: https://www.seg-social.es/

 


Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies