Contacte
Consell Comarcal Baix Empordà

c/ Tarongers, 12 (Can Salamó)
Tel. 972 642 310
Fax 972 641 003
Horari: dll-dv de 9h a 14:00h
consell@baixemporda.cat


JULIOL 2020 - COL·LABORACIÓ PER COORDINAR LA SITUACIÓ DELS TEMPORERS AL BAIX EMPORDÀ

Es proposa una col·laboració entre el Consell Comarcal, la Generalitat i les empreses agrícoles per coordinar la situació dels temporers en cas que pugui haver-hi un rebrot

 

El Consell Comarcal s’ha reunit amb els representants de les empreses que aglutinen més temporers, i s’ha posat en contacte amb la Generalitat (com a administració que representa als Ajuntaments), per coordinar espais que puguin convertir-se en allotjaments. 

Tot i que no hi ha cap rebrot detectat a la comarca, els alcaldes de la zona estan preocupats i volen evitar que es reprodueixi una situació com la que es va viure al Segrià. 

Dijous, 30 de juliol del 2020

Ahir al matí el President del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro; el gerent, Albert Costa; el conseller delegat de Règim Interior i Alcalde Gualta, Jaume Fontdevila; el representant de Cooperativa Costa Brava, Àlex Creixell; i el representant de Girona Fruits, Josep Maria Cornell, es van reunir per parlar dels temporers de la comarca i de les mesures i protocols a seguir davant d’una possible afectació per la Covid19.

La trobada sorgeix arrel de la preocupació d’alguns alcaldes per evitar la situació que es va produir al Segrià amb els temporers. Amb tot, el Consell Comarcal es va reunir en primer lloc amb els alcaldes que tenen terreny agrícola i fruiter al seu municipi. També es van detectar aquells equipaments que podrien servir per allotjar temporers, com poden ser centres cívics o pavellons. 

Actualment les empreses Girona Fruits i Cooperativa Costa Brava aglutinen un 90% dels productors de la comarca. La collita de la poma requereix dels serveis d’entre 1500 i 2000 persones, entre el 40 i 50% dels quals són fixes. Un 30% són fixes discontinus i el 20% restant són treballadors temporals puntuals. La incorporació dels temporers és progressiva, efectuant-se en 3 períodes com són a l’agost, al setembre i la resta s’incorporen al novembre per acabar la recollida. 

El Consell Comarcal ha proposat la reunió amb les dues empreses que disposen de més temporers, amb l’objectiu de coordinar-nos entre la Generalitat de Catalunya (Departaments de Salut, Treball i Agricultura), el mateix Consell (en representació dels Ajuntaments) i les empreses del sector. 

Amb tot, es vol oferir una informació actualitzada als temporers informant del risc que implica la collita. També es vol tenir un control dels allotjaments, incidint en la coordinació dels espais.

En tot cas una part important dels temporers resideixen de forma habitual a la comarca, pel que no necessitarien cap allotjament extraordinari. Pel President Joan Manel Loureiro: “la situació d’aquí no és la de Lleida, ni per volum ni per la tipologia habitual dels temporers, però ens cal ser previsors i pensar en protocols per si esdevingués un rebrot de Covid19”.

 

Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies