Contacte
Consell Comarcal Baix Empordà

c/ Tarongers, 12 (Can Salamó)
Tel. 972 642 310
Fax 972 641 003
Horari: dll-dv de 9h a 14:00h
consell@baixemporda.cat


JULIOL-2018-LES TASQUES DE PREVENCIÓ D’INCENDI. DEL PAPER A LA PRÀCTICA

Ja són 10 els ajuntaments que han signat conveni amb el Consell Comarcal pel servei de gestió de prevenció d’incendis forestals, i ja s’han executat més de 12 ha. de neteges de franges de prevenció d’incendis.

El Consell Comarcal del Baix Empordà, juntament amb la col·laboració de la Diputació de Girona i l’impuls del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ha creat el servei de gestió de prevenció d’incendis per tirar endavant els projectes i executar les franges de prevenció que han de tenir tots els nuclis, urbanitzacions i elements aïllats, d’acord amb la normativa vigent.

Des de l’inici del servei s’han realitzat 16 xerrades als municipis de la comarca, juntament amb el bombers i agents rurals per explicar als ciutadans en què consisteix una franja perimetral de prevenció d’incendis i com actua per protegir el nostre habitatge o edificació.

Després de redactar els plànols de delimitació de tots els municipis de la comarca, també s’han realitzat diversos projectes d’execució: Albons, Corçà, Cruïlles, La Pera, Ullà, Vall-llobrega, i el darrer ha estat el del municipi de Begur. Eines imprescindibles per començar a executar les franges, amb les autoritzacions dels propietaris corresponents i amb la coordinació dels Agents Rurals.

Durant el primer semestre de l’any es va contractar una brigada forestal mitjançant el programa ocupacional Treball i Formació destinat a persones desocupades majors de 45 anys i persones perceptores de la renda mínima. El Pla d’Ocupació, subvencionat i cofinançat pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social, el Servei d’Ocupació de Catalunya, el Fons Social Europeu i la Generalitat de Catalunya, va permetre netejar manualment al municipi de Cruïlles part de la urbanització i de la riera de Puigventós i la de Monells, així com al voltant de la llar d’infants. A Vall-llobrega es va treballar a les Urbanitzacions Mas Falquet, el Raval de dalt i els Vilars. A Pals la zona del Mas Tomasí, a Can Pou de Ses Garites, la Pineda, camí vell de Begur,  i la zona de riera a la confluència entre el c/Font amb c/ dels Pedrers. A Corçà es va actuar al voltant de la llar d’infants en la urbanització de Santa Cristina i part del Torrent de Santa Cristina. A Verges i La Pera  es va actuar a la riera, i al voltant de l’escola. En total s’ha treballat en més de 6 Ha en zones on requerien treballs no aptes per maquinària.

Actualment s’està treballant amb l’empresa Fitor Forestal a Vall-llobrega per acabar d’executar bona part de la totalitat de les franges amb l’ajut que l’ajuntament va obtenir de la Generalitat de Catalunya, i que permetrà la neteja de més de  8 ha. de franja al voltant de les urbanitzacions del municipi.

La coordinació tècnica des del Consell Comarcal del Baix Empordà ha estat imprescindible per poder tirar endavant l’execució de les franges: disposar del projecte executiu, les notificacions i l’autorització dels propietaris afectats, la tramitació dels contractes i d’ajuts d’altres administracions, la direcció de la brigada, la coordinació amb els agents rurals, etc.

El Consell Comarcal té previst continuar treballant en aquesta línia que ha resultat molt efectiva  i ajudar als municipis on la massa forestal és molt important, a la tramitació dels requeriments a propietaris per la neteja de les parcel·les interiors, així com l’establiment de taxes per poder finançar el cost de l’execució de les franges perimetrals.

Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies