Contacte
Consell Comarcal Baix Empordà

c/ Tarongers, 12 (Can Salamó)
Tel. 972 642 310
Fax 972 641 003
Horari: dll-dv de 9h a 14:00h
consell@baixemporda.cat


FEBRER 2014 - EL CONSELL COMARCAL TORNA A OFERIR EL SERVEI D’ACOLLIDA COMARCAL

El Consell Comarcal torna a disposar d’un servei d’acollida comarcal, que té per objectiu estructurar processos d’acollida als municipis de menys de 20.000 habitants de la comarca i impulsar mecanismes d’itineraris informatius i formatius que permetin garantir una correcta adquisició de coneixements bàsics, per garantir la integració de les persones estrangeres immigrades, les sol•licitants d’asil, les refugiades, les apàtrides i les retornades majors de 16 anys, tal com estableix la Llei d’Acollida 10/2010, de 7 de maig.

L’acollida és la primera etapa d’un procés d’integració de la persona a la societat que dura diversos anys i que en molts casos va més enllà de l’obtenció de la nacionalitat. Una bona acollida condicionarà i motivarà la incorporació de la persona nouvinguda a l’entorn. És evident que si es millora i s’intensifica el procés d’acollida i s’intervé de forma planificada i organitzada a l’inici del procés d’arribada, la integració dels nous ciutadans serà més fàcil i comportarà un menor cost (marginació, segregació, conflictes socials, etc.). L’acollida és clau per garantir la convivència social i intercultural i per crear les condicions idònies que facin que els nostres pobles esdevinguin municipis inclusius.

El Baix Empordà és la segona comarca de la província de Girona amb un índex de persones d’origen estranger més elevat, i la tercera de tot Catalunya, amb un percentatge del 21,66 %, segons dades de l’IDESCAT de l’any 2012. L’Administració local és l’ens que afronta el repte d’articular les polítiques que actuen sobre la immigració i, tal com marca la Llei 10/2010, de 7 de maig, d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya, l’obligació de garantir la disponibilitat d’un servei de primera acollida, i també de prestar-lo, correspon als ens locals del territori.

Des del Servei d’Acollida Comarcal volem contribuir a estructurar processos d’acollida als municipis de la comarca i impulsar mecanismes d’itineraris adaptats, que permetin garantir una correcta adquisició dels coneixements en diferents àmbits considerats essencials per garantir la integració, com són el coneixement de la llengua, el coneixement del món laboral i el coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic. El servei d’acollida també té un paper fonamental amb relació als procediments d’estrangeria, adquisició de nacionalitat i d’altres que requereixen un procés d’integració. Les accions informatives i formatives que s’ofereixen des d’aquest servei se certifiquen oficialment i, per tant, tenen una eficàcia jurídica en l’àmbit competencial de la Generalitat.

Les actuacions que preveu desenvolupar aquest servei d’acollida comarcal es troben recollides en el Programa Marc d’Acollida ‘Baix Empordà Acull!’.  I són:
• Servei de primera acollida individualitzada
• Elaboració de material d’acollida
• Sessions de coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic
• Foment de l’aprenentatge de la llengua
• Foment de formacions sobre coneixements laborals
• Programa d’acollida especialitzada
• Servei de mediació intercultural
• Suport i assessorament als municipis en matèria d’acollida
• Formació per a professionals en matèria d’acollida
• Observatori permanent de la immigració a la comarca.

Aquest document pretén ser el punt de partida per a un procés de discussió i consens que comptarà amb la participació dels diversos serveis i agents implicats de cada municipi. El tipus d’actuació que s’executarà estarà condicionada per les dinàmiques particulars de cada territori.

Per a més informació us podeu posar en contacte amb el servei mitjançant l’adreça electrònica acollida@baixemporda.cat o bé per telèfon trucant al 972 64 23 10 (ext. 262 o 280).


 

Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies