Campanyes de Sensibilització

Tant la posada en funcionament de noves recollides selectives, com la diversitat de serveis de recollida impliquen una constant tasca de seguiment i sensibilització de tots els  sectors i usuaris. Per desenvolupar les diverses campanyes de sensibilització es disposa d’educadors ambientals adscrits a l’Àrea, així com de diferent material de difusió.


CAMPANYES 2019-2020

Amb motiu de la setmana europea de la prevenció de residus, el Consell Comarcal del Baix Empordà organització d’activitats a diferents municipis per sensibilitzar a la població sobre el consum i la producció de residus.

Amb l’objectiu de donar a conèixer la problemàtica actual i aportar idees per aconseguir un canvi d’hàbits que permetin la reducció dels residus a les llars i al dia a dia.

 

Tallers de costura

Aquest any, us proposem una nova acció en prevenció de residus, que consisteix en un taller de costura adreçat a centres educatius, casals i locals socials, amb l’objectiu de reduir la quantitat de residus que es generen a les llars.

Cada vegada són menys les persones que saben cosir un botó o sàpiguen arreglar un petit descosit, i si afegim el nou concepte de moda ràpida, de baix cost, a l’actual qualitat de les peces de roba, fa que cada any es llencin una gran quantitat de tones de teixits, essent ja considerat els residus tèxtils com una fracció important dels residus municipal quantificat en més de 140.000 tones en tot Catalunya, i del 4,11% de la composició de la brossa, equivalent en pes a la fracció de voluminosos.

L’objectiu que es pretén en  adquirir unes nocions mínimes de costura és la de reduir quantitat de residus que es generen: arranjant peces de roba, transformant residus tèxtils en objectes útils, i a la vegada evitar les bosses d’un sol ús.

El taller de costura que s’ofereix té com a finalitat:

- Poder aprofitar peces de roba que han estat malmeses, per la falta d’un botó, un descosit, i amb uns coneixements mínims de costura, es puguin continuar utilitzant i per tant no es llencin.

- Disposar de les eines per transformar una peça de roba obsoleta en un objecte útil pel nostre dia a dia.

- Substituir les bosses d’un sol ús, per bosses fetes de roba a partir de texans, camises, paraigües,...

La proposta és d’un taller repartit en dues sessions de 3 hores, on cada alumne pugi adquirir les nocions bàsiques de costura, i realitzar algun dels objectes amb peces de roba pròpies.

 

Malbaratament alimentari

Els aliments constitueixen un recurs valuós que cal gestionar i consumir amb la màxima cura i responsabilitat. Cal introduir un canvi de comportament i d'actitud, encaminat a recuperar el seu valor per prevenir-ne el malbaratament.

Al nostre país, es considera que les famílies són les principals responsables del malbaratament, amb un 58% del total, el comerç el 26%, i el sector de la restauració el 16%.

L’acció consisteix en el lliurament 20.000 d’estovalles de paper pels establiments de restauració de la comarca, dissenyades amb missatges de conscienciació sobre el concepte del malbaratament alimentari, amb xifres, i recomanacions a l’abast de tots els ciutadans, com son receptes, o organització a la nevera,  per evitar llençar menjar a les escombraries, i proposant als clients que s’emportin a casa el menjar que no s’hagin acabat al restaurant.

 

Punts informatius  

Algunes de les accions de sostenibilitat que es presentaven en els punts d’informació eren les següents:

Generació de residus

 1. Pack ampolles de plàstic de 1,5L.
 2. Paper alumini/film per embolcallar menjar.
 3. Paper de carnisseria, xarxcuteria, peixateria.
 4. Bosses de plàstic per a comprar fruita i verdura / Fruita i verdura envasada amb embolcalls de plàstic.
 5. Bosses de plàstic per anar a comprar.
 6. Tetrabriks / Llaunes de sopa, suc o altres begudes.
Prevenció/Reducció de residus
 1. Ampolla reotrnable de vidre de 8L / Ampolla de plàstic de 8L / Cantimplores reutilitzables.
 2. Embolcall reutilitzable (Bock'n'Roll) / Envàs reutilitzable (carmanyola).
 3. Carmanyoles per posar-hi la carn, el peix o l'embotit. 
 4. Bosses reixades reutilitzables per la fruita i verdura a granel.
 5. Bosses reutilitzables / Cabàs / Carro.
 6. Ampolles de vidre de sopa, suc o altres begudes.
En aquestes parades de prevenció de residus, a part de la informació proporcionada, es va donar el material següent:
 • Pack tricilca per facilitar la correcta separació dels residus a les llars.
 • Cubell reixat i bosses compostables per la fracció orgànica.
 • Bossa reutilitzable per anar a comprar.
 • Targetons informatius per un correcte reciclatge.
 

Altres webs d'interès:

http://residus.gencat.cat/ca/ambits_dactuacio/sensibilitzacio/campanyes/

https://somgentdeprofit.cat/

https://www.residuonvas.cat/

 

 

 

Enrere
Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies