Contacte
Consell Comarcal Baix Empordà

c/ Tarongers, 12 (Can Salamó)
Tel. 972 642 310
Fax 972 641 003
Horari: dll-dv de 9h a 14:00h
consell@baixemporda.cat


AGOST 2019 - EL CONSELL COMARCAL DEL BAIX EMPORDÀ ÉS L'ADMINISTRACIÓ AMB MÉS SOL·LICITUDS DEL SERVEI DE PRIMERA ACOLLIDA

El Servei d’Acollida Comarcal del Baix Empordà, ha multiplicat per 9 el nombre de sol·licituds d’accés al servei de primera acollida entrades a la Generalitat de Catalunya respecte els seus inicis a l’any 2016, s’ha passat de 38 sol·licituds a 332 el 2018, xifra que continua anant en augment ja que en la primera meitat de l’any 2019 ja se n’han tramitat 265.

El Consell tramita totes les sol·licituds de la comarca excepte els municipis de Palafrugell i Palamós que, malgrat fer la gestió prèvia des dels Serveis de Primera Acollida, el tràmit és emès pel mateix Ajuntament i per tant no estan comptabilitzades.

Tanmateix, el nombre de propostes per emetre el certificat d’acollida, és molt menor, de 27 propostes entrades el 2016 hem passat a 42 el 2018. Durant la primera meitat de l’any en portem només 16.

Fent balanç dels últims 4 anys veiem que només aconsegueixen el Certificat d’Acollida un 20% del total de les sol·licituds entrades. Ens preocupa que el 80% restant queda a l’espera de finalitzar l’itinerari formatiu i que sovint no s’acaba; ja sigui perquè no finalitzen totes les formacions establertes per la Llei d’Acollida o perquè abandonen l’itinerari formatiu per qüestions laborals o perquè marxen a viure fora de la comarca.

L’acollida és la primera etapa d’un procés d’integració de la persona a la societat que dura diversos anys i que, en molts casos, va més enllà de l’obtenció de la nacionalitat; i és clau per garantir la convivència social i intercultural i per crear les condicions idònies que facin dels nostres pobles uns municipis inclusius.

El Servei de Primera Acollida és el conjunt d’accions i recursos que responen a les necessitats inicials de formació i informació de les persones estrangeres immigrades, sol·licitants d’asil, refugiades, reagrupades, apàtrides i retornades. Inclou l’acompanyament, la formació i la certificació d’uns coneixements mínims per facilitar el viure i treballar a Catalunya.

És per aquest motiu que, a part de fer una atenció individualitzada (l’any 2018 es van atendre 697 persones de les quals es van registrar 815 intervencions), el Servei d’Acollida Comarcal organitza un seguit de Mòduls C de Coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic (el 2018 un total d’11) que s’emmarquen en les directrius de la Llei d’acollida, aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 2010.

Així doncs, part de l’èxit en ser l’administració que més sol·licituds del servei de primera acollida tramita es dona, per una banda, per tenir desplegat un bon Servei de Primera Acollida que arriba a tots els municipis de la comarca, i per l’altra, per tenir establerta una bona xarxa de coordinació i derivació amb els agents encarregats de fer les altres formacions que marca la Llei d’Acollida, com és el cas dels Mòduls B de Coneixements relacionats amb el món laboral que ofereix el SOC i dels cursos de català que ofereixen Centres de Formació d’Adults i Consorci per a la Normalització Lingüística.

 

Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies