Contacte
Consell Comarcal Baix Empordà

c/ Tarongers, 12 (Can Salamó)
Tel. 972 642 310
Fax 972 641 003
Horari: dll-dv de 9h a 14:00h
consell@baixemporda.cat


ABRIL 2015 - EMPORDÀ TOCAT PELS DÉUS, LA NOVA MARCA DE TERRITORI DE L’EMPORDÀ

El passat dilluns 30 de març es va presentar públicament a les Ruïnes d’Empúries la nova marca de territori de l’Empordà. Empordà. Tocat pels déus, és el lema que la Universitat de Vic ha creat després d'un treball de camp d'uns divuit mesos de durada promogut pels consells comarcals del Baix i l'Alt Empordà i per l'Ajuntament de Figueres. Es va poder comptar també amb la participació de la població local i dels diversos agents del territori (econòmics, culturals, turístics, socials, etc. de l’Empordà) en el procés de la seva creació.
El projecte de treball de camp per a la creació de la Marca Empordà va començar el mes de setembre de l'any 2013. El seu desenvolupament ha comptat amb diversos grups focals de discussió, entrevistes amb profunditat en el territori i l'habilitació d'un entorn virtual amb un qüestionari en el qual tots els ciutadans podien donar la seva opinió al respecte (www.marcaemporda.cat).
La participació de la població local amb les seves opinions ha permès trobar elements comuns que han pogut configurar aquesta marca territorial i que puguin ajudar a posicionar-la.
Les conclusions extretes que han servit per crear la marca són:
Convivència de marques. La marca Empordà s'ha de llegir en clau de "complementarietat" amb la marca Costa Brava però també com una "marca interna" pensada per la gent que viu en aquest territori.
Paisatge natural i patrimoni cultural. Són dos dels grans actius d'auto reconeixement intern i de projecció externa. El paisatge natural és un dels punts que ha aparegut més recurrentment a les enquestes, inclòs tant el paisatge litoral com l'interior. Pel que fa al patrimoni, els empordanesos consideren que la comarca té un alt nivell en patrimoni cultural, tant arquitectònic com artístic, que es focalitza especialment en les enquestes a les ruïnes grecoromanes d'Empúries i la zona del triangle dalinià.
Xarxa de comunicacions. El nus de carreteres i línies ferroviàries de l'Empordà fa que hi hagi un alt actiu de posicionament. És un eix vertebrador entre interior i costa.
L'Empordà en el món. La trajectòria universal d'alguns prescriptors empordanesos, com ara l'artista Salvador Dalí, l'escriptor Josep Pla o el cuiner Ferran Adrià, han permès un bon posicionament de la comarca al món.
Qualitat de vida. Els empordanesos consideren que gaudeixen d'una gran qualitat de vida però cuidant l'amenaça futura d'una possible massificació del territori. El manteniment d'una "terra sostenible" és un repte de futur i de llegat per a les generacions que ens segueixen.
Terra d'acollida. Es vol trencar amb la idea que l'Empordà és un espai geogràfic tancat. Tot i que es consideren una mica "tocats per la tramuntana", els empordanesos creuen que són amables i acollidors amb els forasters, així com treballadors i emprenedors.
Territori fronterer. Aquesta condició ha permès que sigui un espai geogràfic amb amplitud de mires i llibertinatge, resultat d'un mestissatge constant, especialment amb França.
Cromatisme. A l'Empordà predominen els blaus, verds i grocs, clarament visibles en els pintures del pintor Lluís Roura. La paleta està formada per tres tonalitats: blau "titan", verd "maragda" i colors de la terra.

 



documents associats per descarregar
Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat